10 fördelar med näringsjäst

En jäst med många fördelar. Så kan man sammanfatta näringsjäst i en mening. Nedan listar vi 10 fördelar med detta livsmedel:

1. Den kommer med komplett protein

De flesta källor till växtprotein är så kallade ofullständiga proteiner. Det innebär att de inte innehåller de nio essentiella aminosyror som animaliska proteiner gör. Näringsjäst, med imponerande 10 gram per portion, är dock ett av de få veganska alternativ som kvalificerar sig som komplett protein. En uppfattning som ett flertal dietister delar.

2. En solid fiberkälla

Genom att erbjuda fyra gram fiber per portion snålar inte näringsjästen på denna näringskälla heller. Förutom att fiberintag ger dig en mättnadskänsla främjar fibern också matsmältningen.

3. Saknar natriumglutamat

På grund av att näringsjäst erbjuder en kraftig umami-smak, så förknippas denna jäst ofta med syntetiska, smakförstärkande MSG (Monosodium Glutamate, på svenska natriumglutamat). Detta gör, tvyärr, att många avstår denna produkt. Ingenting kunde dock vara mer fel. Umami-smaken från näringsjäst kommer från en naturligt förekommande förening benämnd glutamat.

4. Kan hjälpa till att sänka ditt kolesterol

Näringsjäst innehåller beta-glukan, en fiber med välkänd förmåga att sänka kolesterolhalten i kroppen.

5. Kan stabilisera blodsockret

Det här är ett lågglykemiskt livsmedel vilket innebär att det kan hjälpa till att reglera blodsockernivån. En bra blodsockernivå gör att du undviker “sötsug”, får bättre energinivåer och sömn samt minskar risken för metabola sjukdomar.

Fler fördelar med vår jäst

jäst
Det finns flera faktorer som kan få dig att må bra. Näringsjäst kan vara en av dem!

6. Bra nivå på kolesterol+blodsocker=bättre hälsa i stort

Om vi lägger ihop punkterna fyra och fem ger den kombinationen ytterligare en stark fördel. Är värdena inom gränsvärdet för bra så minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

7. Fullpackad med antioxidanter

Det finns en hög koncentration av antioxidanter, särskilt glutation, i vår jäst. Glutation innehåller aminosyrorna glycin, cystein och glutaminsyra. Det är viktigt för att skydda cellerna mot skador samt eliminera gifter ur kroppen. Att ha tillräckligt med glutation blir viktigare med åren då produktionen av antioxidanter minskar högst väsentligt.

8. Stödjer immunförsvaret

Forskning har visat att Saccharomyces Cerevisiae, det vill säga den stam av jäst som näringsjäst tillhör, kan stödja immunförsvaret. Den kan även minska inflammation till följd av bakteriell infektion. Lite hjälp kan den också ge vid behandling av diarré.

9. Främjar kvalitén på hår, hud och naglar

En del forskning indikerar att näringsjäst kan bekämpa sköra naglar och håravfall. Det gäller även att få ordning på akne och andra vanliga hudproblem, speciellt i tonåren.

10. Förbättring av glukoskänslighet

Bland vissa människor finns den uppfattningen att vår jäst förbättrar glukoskänsligheten hos personer med typ 2-diabetes. Här ska man dock vara noga med att poängtera att det ännu inte finns några studier som bevisat detta.