Veganska recept

I veganska recept är näringsjäst numera en vanlig ingrediens i stället för mjölkprodukter. Nyckeln när du använder näringsjäst i mat är att den behöver någon form av vätska eller lite “fuktig” mat. På egen hand är jästen ganska torr och flagig. Kom också ihåg att näringsjästen inte bör värmas över 100 grader för då försvinner hälsofördelarna! Vilka livsmedel passar då bra med näringsjäst? Ja, det finns många att välja på. Här nedan följer några exempel som visserligen är veganska, men det finns inget som hindrar att du som inte är vegan provar på din mat också:

Förslag på näringsjäst i veganska recept

veganska recept
Pasta Tagliatelle

1. I ris- och pastarätter i alla dess former kan du prova på att använda jästen. Ett undantag kan du dock notera i sammanhanget: Blanda inte med något som innehåller tomatsås. Tomatsåsen har en tendens att helt övermanna jästen och då försvinner förstås poängen att blanda i den. Däremot så går det bra med vanliga tomater.

Du kan göra en vegansk “ost”-pastasås så här: Sjud lite olivolja, tillsammans med en matsked mjöl samt en skvätt sojamjölk. Tillsätt näringsjästflingor och rör om tills såsen tjocknar. Salta och peppra efter egen smak. Den här såsen kan du använda i stället för bechamel i lasagne eller i en vegansk version av pasta Alfredo eller Carbonara.

2. Använd med fördel på bröd eller riskakor. Lägg lite sallad eller tomat ovanpå smörgåsen eller riskakan (pålägg först om du vill ha det!). Stänk sedan lite olivolja på grönsakerna och sprinkla lite näringsjäst i oljan. Supergott!

3. Vissa gillar även att använda jästen i soppor och såser i stället för grädde. Näringsjästen ger i det här fallet en tjockare konsistens. Och – man behöver ju inte vara vegan för att gilla vegansk mat.

4. Ta lite gula eller gröna bönor och koka i lättsaltat vatten i cirka 4 minuter. Häll av vattnet och lägg bönorna i en serveringsskål. Slå över lite olivolja och sedan lite näringsjäst på det. Vill du ha det lite kryddigare så kan du lägga till någon kryddblandning (varför inte curry?). Voila! Ett perfekt tillbehör till middagen.

Recept på tofuröra

5. Om du i stället för äggröra vill ha vegansk mat så kan du tillaga tofuröra som substitut. Recept följer här:

200 g tofu, fast
2 msk rapsolja
0.5 tsk gurkmeja, mald
2 tsk näringsjäst
salt och svartpeppar
1 näve färsk koriander

Gör så här: Smula ned tofun fint i en skål. Värm oljan i en stekpanna, häll i tofun, och stek på hög värme i cirka 3 minuter. Tillsätt därefter gurkmeja. Ta sedan bort stekpannan från värmen och vänd ner näringsjäst och hackad koriander. Smaka till sist av med salt och peppar. Om du inte gillar tofu så kan du tänka på att tofun har ungefär dubbelt så mycket kalcium som mjölk!

6. Det har blivit populärt att strö näringsjäst över popcornen. Fungerar till och med att ta med sig en liten “ströare” på bion i det fallet. Både gott och mer näringsrikt.

7. Blanda i näringsjästen i grönsaksmix med, till exempel, ärtor, majs och morötter. Så enkelt och så gott!

8. Koka grönkål, gärna i grönsaksbuljong för mer smak. Strö näringsjästen över kålen och avnjut! Fungerar både för sig själv och som tillbehör.

veganska recept
Dumplings!

9. Sist men inte minst, ett lite mer udda förslag. Gillar du dumplings? Varför inte prova att strö näringsjästen över dem innan du äter?

För att sammanfatta så har du ovan några förslag på hur man kan använda näringsjäst i veganska recept. Men, men, du kan säkerligen hitta fler användningsområden. Smaken är ju olika från person till person och det den ena gillar gör inte den andre. Prova dig fram och hitta det som du gillar. Återigen, det gäller förstås oavsett om du tycker om veganska recept eller inte!