Bjäst

Vad är Bjäst? Ja, enkelt uttryckt är Bjäst en typ av näringsjäst där tillverkaren är Göteborgsföretaget Carls-Bergh Pharma AB. De produkter företaget erbjuder som innehåller Bjäst är flingor, Original, Extra och Vegan B12.

bjäst
Bjäst och dess olika former.

De tre sistnämnda köper du som tabletter medan flingorna, som namnet antyder, kommer i flingform. Flingorna kan du med fördel använda i exempelvis müsli, både egengjord eller inköpt. Det går även att strö dem på din gröt. Det enda du behöver komma ihåg är att om du hettar upp flingorna finns det risk att förstöra delar av vitamininnehållet.

Hur går då själva tillverkningsprocessen av Bjäst till? Jo, företaget tar levande jästceller och blandar dem i en behållare med en optimal näringslösning. Med hjälp av tillgång till ren luft och och rätt temperatur ger man jästen förutsättningar att växa. I takt med att jästen växer behöver man flytta över den till en större behållare. Vid rätt tidpunkt “dödar” man cellerna genom att öppna dem. I och med detta kan de inte växa längre och sedan pumpar man ut blandningen i en separator. Separatorn är till för att få bort allt vatten från jästblandningen.

Nu har man en centrifugerad puré av som består av inaktiva jästceller. För att torka purén använder man en snurrande, varm trumma med en sug. Genom att utsätta jästen för skonsam värme och vakuumsugning torkar den och slutligen skrapar man av den från trumman och förpackar den direkt. Voila! Bjäst!

Carls-Bergh Pharma – Bjäst är en av flera produkter

Det här handlar om ett familjeföretag grundat i Göteborg 1952. Grundarna hette Uno Carlsson och Eric J Bergh, vilket gav ursprungsnamnet AB Carls-Bergh. Namnbytet, till dagens namn Carls-Bergh Pharma AB gjorde man under 1997. Ledningen idag består av Eleonor Dahllöw (Erics sondotter) tillsammans med sin man Martin Dahllöw.

Själva affärsidén är att utveckla och tillverka olika produkter mot egenvård och bättre hälsa. Man gör det mesta helt i egen regi: Det gäller både produktutveckling och tillverkning. Merparten av nuvarande verksamhet är kontraktstillverkning för kunder både i och utanför Sverige.

Förutom Bjäst har bolaget ett flertal ytterligare produkter i sitt sortiment:

CellBalans – Rekommenderas ofta av massörer till sina kunder. Innehåller kalium, kalcium, magnesium och zink. Bidrar till syra-bas-balansen i kroppen.

Minallvit Multivitamin – Ge ditt barn en nalle! Innehåller de vitaminer ditt barn behöver under en dag. Finns i smakerna jordgubb, skogsbär, lemon/lime och vanilj/hallon. Produkten finns även som ett kalciumtillskott i Minallvit Kalcium.

Mjölksyrad kalk – Kalcium är viktigt för benstomme och tänder. Undviker du mjölkprodukter är detta ett lämpligt tillskott!

Carls-Bergh Pharmas egna varumärken hittar du nämligen inte bara i Sverige. De finns även i Norge, Italien, Kanada och på Nya Zeeland!