Vegansk ost

Vegansk ost hittar du ett stort utbud av hos de två leverantörerna nedan. Dessutom kan du även botanisera bland olika recept där ingredienserna redan finns “utplockade” och redo att beställa!

Klicka på loggan ovan för vegansk ost!

Klicka på loggan ovan för vegansk ost!

Rabattkoder (gäller t o m 2024-12-31):


200 SEK nykundsrabatt vid köp över 1000 SEK. Gäller endast nya kunder eller kundklubbsmedlemmar som inte handlat online tidigare vid köp över 1000 SEK. 

Kod att ange i kassan:

NY200

Rabattkod (gäller t o m 2024-12-31):


150 SEK i rabatt vid köp över 800 SEK. OBS! Gäller endast nya kunder!

Kod att ange i kassan:

NY150KR

vegansk ost

Vegansk ost hör till kategorin icke-mejeriprodukter och växtbaserad motsvarighet till ost. Ostar som man räknar till veganska spänner över ett stort område. Det gäller allt från mjuka färskostar till lagrade och odlade, hårda rivostar som exempelvis parmesan. Den mest framträdande egenskapen hos vegansk ost är förstås att den inte innehåller några produkter som är animaliska, det vill säga från djur.

Hur gör man då vegansk ost? Ja, majoriteten av ostarna består av en blandning av stärkelse och en fettkälla. Stärkelsen kan komma från potatis, majs, ris eller tapioka (utvinner man från kassavaroten). Fettkällan är vanligtvis kokosolja. Det är heller inte ovanligt att tillsätta salt eller andra smaksättare. Dessutom berikar man i vissa fall osten med vitaminer och kalcium. Den här basen av stärkelse och fett gör att de flesta ostarna saknar proteininnehåll.

Näringsjäst som vegansk ost

Det sistnämnda för oss in på den produkt som den här sajten handlar om: Näringsjäst. Näringsjästen har, till skillnad från vegansk ost, ett högt proteininnehåll. Det gör den förstås populär bland veganer/vegetarianer. Sedan är den ett mycket omtyckt och använt substitut för vanlig ost i samma kretsar. Det gäller både i olika recept och i stället för parmesan på pastan (som då förstås inte ska innehålla ägg!).

vegansk ost
Grönt gör dig frisk och stark!

Nu kanske det låter som om du måste vara vegan/vegetarian för att använda näringsjäst eller andra liknande produkter. Så är förstås inte fallet! Det går lika bra om du är flexitarian (du äter “grönt” som bas, men utan att sluta med kött), äter kött eller bara vill prova något nytt. Kort sagt: Näringsjästen kan alla använda! Det gäller så klart också andra veganska/vegetariska produkter. Så, nu har vi klargjort detta! Det är däremot ett faktum att om du äter mer “grönt” är det bra för din hälsa.

Näringsjästen kan inte ersätta den klassiska osten på mackan eftersom den ju kommer i fling- eller pulverform. Här finns det dock många alternativ. I smaktester har Oddlygood Veggie med finska mejerijätten Valio som tillverkare fått höga betyg. Det gäller den skivade varianten på mackan men också den rivna för pizzan. Hyllningarna gäller både smak och smältegenskaper.

Historia

Vegansk ost är ingalunda någon nyhet. Kineserna använde sig av fermenterad tofu eller hel soja redan på 1500-talet för att skapa denna produkt. Senare gjorde man hemgjorda, veganska ostar av sojamjöl, margarin och jästextrakt. I det fallet spelade valet av margarin en stor roll: Med hårdare margarin blev slutprodukten en ost som man kunde skiva. Mjukare margarin innebar en mjukare, bredbar ost.

Rent kommersiellt blev den veganska osten tillgänglig för “den breda massan” under 1970- och 1980-talet. Man ska dock komma ihåg att de här intiala produkterna var av ganska låg kvalitet jämfört med mejeriost eller dagens veganost. Konsistensen kunde vara både vaxartad och kritaktig samt i vissa fall även plastig. Under 1990-talet kostade vegansk ost ungefär dubbelt så mycket som vanlig ost.

Från 2018 och framåt har startade många nya företag som sysslar med tillverkningen av veganost. Numera använder flera av dessa genetiskt modifierad jäst för att syntetisera komjölksproteiner utan att använda sig av kor. Målsättningen är att få till en produkt som mer liknar den “vanliga” osten.

Marknaden

Från och med året 2018 (som vi nämnde ovan!) har marknaden för vegansk ost växt på en global nivå (det vill säga i hela världen!). Marknadsundersökningar har visat att Europa har den allra största marknadsandelen, motsvarande hela 43 %. Sedan följer i tur och ordning: Nordamerika, Asien/Stilla Havsområdet, Sydamerika, Mellanöstern och Afrika. Värdet på denna marknad år 2024 förväntar man till cirka 4 miljarder dollar! Det går att jämföra med 2016 då summan var ungefär hälften, eller 2,1 miljarder dollar.

Siffrorna ovan indikerar alltså en ökning med nästan 100 % på bara 8 år! Vad är det då som driver på denna snabba utveckling? Ja, det är förstås den allmänna trenden i världen just nu. Den ökande benägenheten till vegetariska källor vad gäller livsmedel som i sin tur har att göra med världens snabbt växande befolkning. Sedan är det också så att många stora livsmedelskedjor har börjat positionera sig inför den “gröna våg” som nu är på väg.

Det är dock fortfarande så att den veganska osten är betydligt dyrare än den traditionella.