Vitamin B12

Vitamin B12, eller kobalamin, är en vattenlöslig vitamin involverad i ämnesomsättningen och en av totalt 8 B-vitaminer (se nedan). Näringsjästen innehåller flera gånger ditt dagsbehov av den viktiga vitaminen B12. Läs mer om denna vitamin längst ned på denna sida. 

Vitamin B1

näringsjäst b12Benämns även som tiamin, en vitamin som är nödvändig för ämnesomsättningen kolhydrater och protein samt kroppens nervfunktioner. Den förekommer i många vanliga livsmedel som havregryn, spannmål, bönor, ärtor, sparris, fläskkött och inälvsmat. Tiaminbrist är ovanligt i Sverige, men kan förekomma hos personer med alkoholproblem. Symptom är sämre aptit, trötthett och koncentrationssvårigheter

Vitamin B2

Kallas också riboflavin och det hittar du i kött, fågel, ägg, korv, inälvsmat samt baljväxter, fullkornsprodukter och gröna bladgrönsaker. Brist på detta kan ge slemhinne- och hudförändringar. Även här är det dock ovanligt med brist då allsidig kost tar hand om den saken.

Vitamin B3

Niacin, som är det alternativa namnet, bidrar till den normala funktionen i nervsystemet och även en frisk hud. Den behöver du för att bryta ned fett, kolhydrater och protein. Kyckling, kött, fisk, jordnötter, hårt bröd och spannmål är bra livsmedel för att få i dig niacin. Det är ytterst ovanligt med brist om du äter en bra kost.

Vitamin B5

Pantotensyra, som denna vitamin också heter, behöver du som B3 för att bryta ned kolhydrater och fett, men med tillägget att producera vissa hormoner och röda blodkroppar. Bra livsmedel är kött, fisk, baljväxter, avokado och fullkornsprodukter. Även här är brist väldigt sällsynt. Kom dock ihåg att färska livsmedel har ett högre innehåll än frysta, konserverade eller behandlade.

Vitamin B6

Även känd under namnet Pyridoxin har denna vitamin betydelse för nervernas funktion samt kroppens protein- och glykogenomsättning. Den bidrar också till en normal produktionsnivå av röda blodkroppar. Den finns i livsmedel av animalisk karaktär, potatis, baljväxter, frukt, bär och spannmål. Får du brist på vitaminen yttrar det sig genom hudförändringar vid mun, näsa, ögon samt kramper och anemi (blodbrist). Det rekommenderade intaget för en vuxen per dag är 25 mg. Observera här att ett för högt intag kan till och med vara skadligt!

Vitamin B7

Den här vitaminen (biotin) finns i princip i all mat du äter! Den är viktigt för ett par saker såsom fettsyraomsättning samt att omvandla kolhydrater till glukos som din kropp i sin tur använder för att producera energi. Vill du få i dig biotin ska du äta äggula, lever, havregryn och vetegryn. Även här är brist ovanligt i Sverige, men skulle det uppstå är symptomen trötthet, sömnproblem, depression, håravfall samt torra ögon.

Vitamin B9

Folat, som även går under namnet folsyra när det är gjort på konstgjord väg (i exempelvis kosttillskott), är helt nödvändig för cellernas ämnesomsättning och bidrar också till att kroppen bildar röda blodkroppar. Baljväxter, gröna bladgrönsaker, fullkornsprodukter, bär samt leverpastej innehåller folat. Det är främst gravida eller om du planerar att bli gravid som man rekommenderar denna vitamin. Den bidrar till normal fosterutveckling samt minskar risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Det kan även finnas behov hos äldre personer.  

Vitamin B12

näringsjäst b12
B12 finns främst i animaliska livsmedel.

Kobalamin (eller vitamin B12) behöver man för att bilda röda blodkroppar samt främjar nervsystemets normala funktion. B12 är den mest kemiskt komplexa av alla vitaminer. För oss människor dessutom det enda vitaminet som vi måste hämta från animaliska livsmedel (till exempel kött, musslor, lever, fisk, fågel samt ägg- och mejeriprodukter) eller få från olika kosttillskott. Speciellt viktigt är det för veganer och vegetarianer att ta B12-tillskott (eller näringsjäst!) då de annars riskerar att få brist på denna viktiga vitamin. Just näringsjäst innehåller stora mängder B12 och kan redan i små mängder tillgodose ditt dagsbehov.

Själva upptäckten av vitamin B12 gjorde man med anledning av en autoimmun sjukdom (perniciös anemi), där blodet har ett lägre antal röda blodkroppar än normalt, just på grund av brist på B12. Kroppens förmåga att ta upp B12 minskar med åldern, särskilt för de personer som passerat 60 år.

Andelen människor med låga eller marginella nivåer av vitamin B12 uppgår faktiskt till hela 40 % i västvärlden! Här kan alltså vitamin B12 spela en stor roll i sammanhanget!